Δόντια Τρικ

Sharing is caring!

Το καλοκαίρι έχει φτάσει επιτέλους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει αρχίσει και η “εποχή των selfie”, είτε βγάζετε τις διακοπές σας στην παραλία ή τον γάμο του συγκατοίκου σας στο πανεπιστήμιο.

Αλλά εάν το χαμόγελό σας είναι πιο μουντό από τον καιρό αυτές τις ημέρες, μπορεί να αισθανθείτε άβολα με όλο αυτό τον χαμό από φωτογραφίες.

Μην σκέφτεστε να περάσετε το καλοκαίρι σας ψάχνοντας το κατάλληλο φίλτρο στο Instagram ή –ακόμα χειρότερα– να αποφεύγετε τις κάμερες εντελώς. Αντίθετα, κάντε το χαμόγελό σας πιο φωτεινό με αυτές τις φυσικές, μη επεμβατικές λύσεις που συνδυάζουν ομοιοπαθητικές θεραπείες, την εξειδίκευση των οδοντιάτρων και διατροφικές συνήθειες:

1. Μειώστε τον καφέ και το κόκκινο κρασί.

Τα ποτά με χρωστικές ουσίες, όπως αυτά που αναφέραμε από πάνω, πιάνονται στις μικροσκοπικές κοιλότητες στα σμάλτο των δοντιών σας και αφήνουν πίσω τους κατάλοιπα. Με τον καιρό, η συχνή κατανάλωση καφέ και κόκκινου κρασιού θα κάνει τα κατάλευκα δόντια σας κίτρινα. Οπότε να αποφεύγετε υγρά με σκούρο χρώμα –ή περιορίστε τα στο Σαββατοκύριακο εάν δεν μπορείτε να τα κόψετε εντελώς.

2. Κάντε γαργάρες με μηλόξυδο.

Προερχόμενο από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, αυτό το συχνά αποκαλούμενο “superfood” εμπεριέχει καθαριστικά ένζυμα, πηκτίνη και ορυκτά τα οποία ενισχύουν φυσικά την ισορροπία pH στο στόμα σας. Οι οξειδωτικές του ιδιότητες επίσης απομακρύνουν την κίτρινη απόχρωση.

Αραιώστε ½ κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο με 1 φλιτζάνι νερό και κάντε γαργάρες κάθε πρωί σαν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας ομορφιάς.

3. Βάλτε κρέμα κουρκουμά.

Μην σας αποθαρρύνει το πορτοκαλί του χρώμα, αυτό το μπαχαρικό είναι ένα βασικό συστατικό της ολιστικής ιατρικής. Στην πραγματικότητα, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά –η κουρκουμίνη– έχει αντισηπτικά οφέλη που καταπολεμούν την συσσώρευση της πλάκας και κάνουν τα ολόλευκα δόντια σας να αναδυθούν.

Απλά τρίψτε τα δόντια σας με ένα μείγμα κουρκουμά-νερού για περίπου πέντε λεπτά, έπειτα ξεβγάλετε προσεκτικά και πλύνετε τα δόντια σας με την κανονική οδοντόκρεμα σας.

4. Μασάτε ωμά λαχανικά.

Η τραγανιστή υφή των ωμών σνακ όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί δημιουργεί ένα λειαντικό αποτέλεσμα που βοηθάει στον καθαρισμό της επιφάνειας των δοντιών από λεκέδες ενώ ταυτόγχρονα ενισχύει την παραγωγή σαλιού ώστε να απομακρυνθούν οποιαδήποτε κατάλοιπα τροφών.

Επιπλέον, τα φυσικά οξέα, στυπτικά, βιταμίνες, ορυκτά και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα δημιουργήσουν ένα αποστειρωμένο στοματικό περιβάλλον, όπου τα βακτήρια δεν θα μπορούν να ευδοκιμήσουν.

5. Μειώστε τις λιγούρες για γλυκά.

Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο ντόνατ ή τα υπολείμματα cupcake στο γραφείο, μπορεί να κινδυνεύετε από περισσότερα προβλήματα υγείας από το να πάρετε βάρος. Η επεξεργασμένη ζάχαρη που βρίσκεται σε αυτές τις “ένοχες απολαύσεις” θα προσκολληθεί στα δόντια σας, και θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή εμφάνιση βακτηρίων.

Στο τέλος, αυτά τα βακτήρια θα μετατραπούν σε πλάκα, η οποία προκαλεί αποχρωματισμό στο σμάλτο, τερηδόνα και τρύπα στα δόντια.

6. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα σας.

Μετά από τρεις μήνες συνεχούς χρήσης, οι περισσότερες τρίχες στις οδοντόβουρτσες ξεφτίζουν και γίνονται αναποτελεσματικές. Για αυτό τον λόγο η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία σας προτείνει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας με καινούργια όποτε παρατηρείτε σημάδια φθοράς. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι η οδοντόβουρτσα σας θα καθαρίζει τους λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών και θα απομακρύνει την πέτρα στα δύσκολα σημεία ανάμεσα στις κοιλότητες των δοντιών.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, ότι όλες αυτές οι συμβουλές δεν αντικαθιστούν τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας (πολλοί έχουν ενσωματώσει πιο φυσικές πρακτικές στις ημέρες μας) και τις καλές οδοντικές συνήθειες όπως το βούρτσισμα και το νήμα δυο φορές την ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση

*
*

Required fields are marked *